DiziFilm

Animatrix (2003) Dizi İnceleme

2000’li yıllarda birçok güzel film çıktı. Matrix de bunlardan birisi. Slow motion çekimleri, dövüş koreografisi ve temelinde yatan felsefi sorgulamalarla klasikler arasına yerleşti. Devam filmleri, oyunlar ve fan teorileri ile efsane devam etti. 2003 yılında ise hikayeyi birçok açıdan tamamlayan 9 bölümlük Animatrix izleyiciler ile buluştu.

Sevgili yazar-editörümüz Umut’un yazdığı ‘Love Death and Robot’ yazısını okuduktan sonra ‘Animatrix’ izlemek güzel oldu. Günümüze kadar animasyonunun hem teknik açıdan hem de senaryo anlamında ne kadar güzel olabileceğinin kanıtı aslında bu yapımlar… İlk bölümdeki dövüş sahnesi Neo ile Morpheus’un eğitimini hatırlatıyor. ‘Osiris’in son uçuşu’  ise filmlerle bağlantılı. Makinaların Zion’a ulaşmak için deldikleri istihbaratını ulaştırıyorlar. Filmde Osiris’ten bahsediliyor.

2.Rönesans Part1-2

2.Rönesans

Bence en önemli ve hikayenin mihenk taşını oluşturan bölümler: ‘2. Rönesans Part 1-2 ‘ Filmde direkt olarak makinelerin insanları köleleştirdiği bir evrene giriş yapıyoruz. Ancak bu iki bölüm nasıl ve neden olduğuna dikkat çekiyor. Bir yanda insanların her türlü işini yapan ve buna rağmen hiç hak iddia edemeyen robotlar, öteki yandan kendisinden ilerde olan medeniyetleri veya canlıyı kıskanan insanoğlu ve gökyüzünün karartılması… Senaryo ve animasyon açısından tekrar tekrar izlenilebilecek bölümler.

Robotlar, insanları pil haline getirdikten sonra sanal bir gerçeklik yaratmış adına ‘Matrix’ demişti. Bu yapay dünyayı kendi zihni ile fark eden ve gerçeği arayanları konu alan bölümler ( Kid’s Story ve World Record) ekstra hoşuma gitti. Neo’ nun uyanışı hap tercihine indirgenmişti. Peki anomalileri keşfeden veya sınırları zorlayan insanlar Matrix’in dışına çıkabiliyor mu? Bu soruya Morpheus’un cevabını yazmak istiyorum:  ‘ Daha hızlı olmamın bu yerde kaslarımla bir ilişkisi olabilir mi ? Bu soluduğunun hava olduğunu mu sanıyorsun ? ‘

Film ve dizideki robotlar bilinç kazandığı için insanlara karşı geliyorlar. Peki amaçlarından şüpheye düşme olasılıkları var mı? Final bölümü ise gerçek dünyada geçiyor. Yakalanıp, etkisiz hale getirilen robotlar başka bir sanal gerçekliğe sokularak kendi rızaları ile insanların tarafına geçirilmeye çalışılıyor. Modern bir Pinokyo masalı aslında. 

20 Dakikalık bölümlerden oluşan Animatrix, senaryosu ile göz dolduruyor. Determinizm, özgür irade, robot hakları gibi konular kısa sürelerde anlatılmış. Görsel efektlere doymuş seyirciler olarak animasyonları harika diyemeyeceğim ama 2003 yılına nazaran fazlasıyla başarılı. ‘The Kid’s Story’ ve  ‘A Detective Story‘ özgün şekilde resmedilmiş. Matrix serisini seven izleyicilerin evrene tekrar girmesini sağlıyor. 

Bir cevap yazın

Ziyaretçi