DiziFilm

Dexter masum mu?

Lise yıllarımda Cnbc-e’de Dexter’ı izlerdim. Ancak sürekli izlemediğim için herşey bölük pörçüktü. Yeni mini dizi halinin yayınlandığını öğrendikten sonra en baştan izlemeye karar verdim. Diziyi bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim: Dexter, Miami Cinayet şubede çalışan bir kan sıçrama analistidir. Gündüzleri cinayet çözülmesinde bilirkişi iken; akşamları bir nevi adalet sağlayıcıdır. Çocuk yaşlarda karanlık eğilimlerinin olduğunu fark eden üvey babası bazı temel kurallar belirler. Adaletten paçayı sıyırabilen ve tekrar suç işlemesi kesin olan kişiler Dexter’ın  radarına girmektedir. Potansiyel suçlular ile ilgili kanıt toplamak elzemdir. O insanları ortadan kaldırmak ise onun için bir ritüelden farksızdır. Aslında değinmek istediğim nokta biraz daha farklı. Yakalanmamak adına okyanusa attığı cesetler şans eseri bulunuyor ve polis bunu araştırmaya başlıyor. Ölenler arasında bir benzerlik bulmaya çalışırlarken hepsinin eski suçlular olduklarını fark ediyorlar. Dizi bize haber bültenlerini ve sokaktaki insanın Dexter hakkındaki fikirlerini bize gizlice yansıtıyor. Halk Kahramanı

Aslında bu senaryo hepimiz için çok tanıdık değil mi? Robin Hood, Batman gibi kahramanlar da adaleti kendileri tecelli ettirmeye çalışmıyorlar mı! Hepsi kendi bakış açılarına göre haklı ve suçla savaşıyorlar. Peki bağnazca inandıkları etik değerler yanlış ise bunları nasıl fark edebilirler. Bu durum aklıma ingilizce kursundaki bulgar hocamla yaşadığım şu diyaloğu getiriyor: 

-Osmanlı kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz hocam?

*Yani yanlış anlaşılmak istemem ancak bizim türkülerimizde bu dönem şöyle geçiyor. “Çocuklarımız bizden zorla alındı, müslüman yapılıp bizi öldürttüler.”

Hangi bakış açısından baktığımıza göre haklılık ne kadar değişiyor. Dexter’a bu kodları öğreten babası onun bu durumuna dayanamayıp intihar ediyor. Dizinin ilerleyen kısımlarında ise babasının o kadar etik değerlere dikkat etmeyen bir polis memuru olduğunu öğreniyoruz. Çocuk yaşta bu şekilde yetiştirildiği için Dexter masum mu? Zihinsel olgunluğa erdikten sonra neyin yanlış neyin doğru olduğunu gerçekten anlayabiliyor muyuz!  Günümüz toplumsal değerlerini göz önüne aldığımızda Dexter tam bir suçlu ancak kötüleri yakaladığında onunla beraber biz de rahatlıyoruz.

Peki dizi nasıl ?

Bu felsefi sorular yanı sıra ben diziyi severek izliyorum. Dexter’ın arkadaş edinme ve sosyal ve normal olma çabası, yaşadığı ikilemler ve aksiyon cabası. Bir seri katilin öyküsünün anlatıldığını ve bolca kan ve ölüm içerdiği söylememe gerek yok sanırım. 8 sezonluk diziye bu sene ayrıca bir mini dizi daha eklendi. Hannibal ile beraber son dönemin en güzel dizilerinden. Dexter’ı haklı bulmak bana göre bir mafya babasının söylediklerinin ülke gündemini şekillendirmesi kadar absürt. Ne var ki her ikisinin de milyonlarca takipçisi mevcut. 

2 thoughts on “Dexter masum mu?

  • ByFish

    Yorumunuzu heyecanla okudum. Ama bu adam kahraman. Neden mi? Eğer devletler yeterli otorite saglayamiyorsa (bakınız Batman in Gotham i, Zorro nun meksikasi, Köroğlu vb…) Halk kahraman çıkarır. Adam gerçek olmazsa bile (Bakınız Anadolu Efsaneleri veya ikinci Dünya savaşı esnasında üretilen Supermen vs) birileri kahraman dogurtturur. Yasalara göre suç mu adamın yaptığı? Ballı gibi suç. Peki adam kanun görevlisi neden bu suçu işler? Bence tek bir cevabı var. Kokuşmuş düzende bunun ne önemi var. Yeterki toplumsal suçları işleyen kişilere birsey olmasın. Günümüz filmlerde Hiç bir kahraman yok ki ( V for Vendatta hariç) toplumsal çöküşe sebep olanlari yok etsin.

Bir cevap yazın

Ziyaretçi