Genel

Mars’ta Yaşam Yeraltında Devam Ediyor Olabilir

Mars, birçok yönden Dünya’ya benzemesiyle yaşam barındırma ihtimali en yüksek gezegen olarak görülüyor. Bu yüzden de Rover olarak adlandırılan inceleme araçları en çok Mars’a gönderilmiş durumda. En son da NASA tarafından 2018 yılında InSıght roveri Marsa gönderildi. Ama tüm bu incelemelere rağmen Mars’ta bulmayı beklediğimiz yaşama halen ulaşabilmiş değiliz. Ama umutlarımız da tükenmiş değil.

Geçtiğimiz yıl bilim insanları Mars’ta mevsimsel olarak değişen Metan gazı yoğunluğunu raporlamayı başarmıştı. Biyo-imza olarak görülen Metan’ın büyük kütlelerde bulunması bu gezegende şimdiye kadarki en net yaşam ipucu olarak görülüyordu. Bu hafta yayınlanan makale ise Mars’ta yaşam ihtimalini daha da güçlendirdi.

 Mars Güney Kutbu
2018’de büyük gölün bulunduğu Mars Güney Kutbu

2018 yılında Mars’ın yüzey tabakaları arasında yapılan araştırmalarda kutup bölgesinin altında 20 km çaplı bir göl olabileceğine dair ilk ipuçları alınmıştı. Roma Tre Üniversitesi ve birkaç tane daha ortak üniversite tarafından bu hafta Nature Astronomy dergisinde yayınlanan makale ile 2011-2019 arası yapılan yüzey radar görüntülerinin değerlendirilmesiyle 2018 yılında bulunan büyük gölün varlığı kesinlik kazandı. Ayrıca büyük gölün çevresinde 3 yeni gölcüğün varlığı da tespit edilmiş oldu.

mars_lake
Güney Kutbunda bulunan göllerin yükselti haritası

Ancak Mars’ın suyun varlığını koruyacak seviyede bir atmosfere sahip olmaması ve kutup bölgelerinin çok soğuk olması sebebiyle bulunan göllerin nasıl sıvı kalabildiği sorusu halen cevaplanabilmiş değil. Araştırma ekibinden Elena Pettinelli, muhtemelen suyun içinde çözünen farklı mineral tuzları sayesinde gölün donmadan kalabildiğini düşünüyor. Yani muhtemelen Mars’ta bulunan gölün suyu yaşam için çok extra oranda tuz barındırıyor. Ama Dünya’da da aşırı tuzlu ortama uyum sağlayabilen halofilik bakterilerin varlığı Mars’ın göllerinde devam eden muhtemel bir yaşam için umut veriyor. Ayrıca bu göller sisteminin varlığı, Mars’ın geri kalanında da yeraltında büyük su kütleleri olabileceğine dair bir umut. Eğer daha geniş ve detaylı araştırmalar yapabilirsek belki Mars’ın yüzeyinde aradığımız yaşam, yeraltı göllerinde bulunuyor olabilir. Ama maalesef, Mars’a insan göndermediğimiz sürece bu sorunun kesin cevabını tam olarak alamayacakmışız gibi gözüküyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41550-020-1200-6

Bir cevap yazın

Ziyaretçi