FilmSinema

Korku Filmleri ve Alt Kategorileri

Korku filmi denince akla Paranormal varlıklar, ters dönen kafalar,testereli katiller gelmekte; ancak film endüstrisinin önemli bir kolu olan korku filmleri ve Sub-genre’ları (alt kategorileri) sandığımız kadar basit ve sığ değil.
 
Korku filmlerinin alt kategorilerini ve önde gelen örneklerini yazmadan önce, ortalama bir korku filminde olması gereken veya insanı korkutan unsurlara bir göz atalım:
-Az diyalog bol aksiyon… İzleyiciye bir bomba patlayacağını söylemek yerine ritmi gittikçe artan bir müzik ve bombanın gösterilmesi.
-Jump Scares: Aniden gelen yüksek ses veya görüntü
-Kanlı ve bakması zor görseller
-Bir kötü karakter (Ruh, insan veya uzaylı olabilir)
Korku filmleri farklı şekillerde ve dallarda kategorize edilebilir ancak temelde 8’e indirgemek mümkün.


Psikolojik korku: Bu tür, duygusal ve zihinsel korkudan beslenir. Canavarlar veya şiddeti fazlaca görülmez. Karakterlerin zihinsel yapılarının değişmesi ana temadır. Bu alandaki örnekler kabaca şöyledir: The Shining, Psycho, Rosemary’nin bebeği

Seri katil (Slasher) korku: Bir grup gencin Amerika’nın ıssız köşelerinde tatil yapmak istemesi ve bir seri katille karşılaştığı film türü. Bu alt kategorideki eserlerden bazıları şunlardır: Elm Sokağı, 13.Cuma


Gore korku: Genellikle yakın çekimde insan vücuduna zarar verilmesi üzerine çekilmiş filmlerdir. Tipik örnekleri: Testere ve Koleksiyoncu serisi


Ele geçirilme (Possession) korku: İnsan vücudunun canavar veya ruhsal varlıklar tarafından ele geçirilmesi temalı filmler. The Thing, The Fly, The Exorcist öncü eserlerden birkaçıdır.


Found-Foutage korku: Nispeten daha yeni bir Sub-genre olan bu tür, maliyetinin az olabilmesi ile öne çıkmaktadır. Amatör kamera ile çekilmiş sonrasında ise başkaları tarafından bulunan kayıtlar… Aklınıza birkaç örnek gelmiştir sanırım.İlk örneği The Blair Witch Project olan bu alt tür birçok güzel örneği barındırmaktadır.Zaman içinde bu tür o kadar başarılı olmuştur ki, film ile kalmamış oyun endüstrisi de bu türden nasibini almıştır.The Outlast serisi gibi…
Bu Sub-genre’da verilebilecek örnekler: Cloverfield, Rec, Baskın (Türk Yapımı)

Canavar korku: Canavar filmi  denilince akla sadece zombiler değil; vampirler, kurt adamlar, deniz canlıları, mumyalar ve değişik türde canavarlar gelmelidir. Bu türde pek çok film çekilmekle kalmamış, çoktan kendi alt kategorilerini (Zombi alt türleri) oluşturmuştur: Toplu halde gezen sakin Zombiler (The Walking Dead), özel güçleri olan Zombiler (Resident Evil), Zombilerden kaçınılıp insanların vandallığı ile mücadele etme (Dawn of the Dead)
Bu türde yüzlerce örnek verilebilir ancak başlıcaları şunlardır: Resident Evil, Dawn of the Dead, Jaws, Godzilla, Dracula


Paranormal korku: Türk korku filmi arşivine sahip olanlara fazlasıyla tanıdık gelen bir alt türdür. Canavar korku filmi ile farkı ise canavarlara dokunamıyor oluşumuzdur. Dini ve kültürel öğeler sıkı bir şekilde işlenir.
Paranormal Activity, Carrie, Korku Seansı serisi bu alanda söylenebilecek filmlerdir.


Komedi-Korku: Bu kısım biraz Easter Egg gibi aslında. Korku filmlerini alaya alan bu türün en bilindik örnekleri şunlardır: Korkunç bir film serisi, Shaun of the Dead, Zombieland.
 

Bazı filmler birçok kategoriye dahil olabiliyor. Silent Hill hem psikolojik hem de canavar korku iken ; Hereditary (Ayin) psikolojik ve paranormal korkuya girer. Found-Foutage’a canavar serisini ekleyen film ise ‘28 Gün Sonra’ serisidir. Korku filmleri,diğer filmlere nazaran daha az bütçe gerektirir ve sıklıkla klişeye düşme olasılığı vardır. Buna rağmen iyi ve güzel örnekler de gelmektedir. Lise yıllarımda korku filmlerinde salt korku arardım; şimdiyse senaryo, oyunculuk, mekan, makyaj gibi ayrıntılara daha çok dikkat ediyorum. Bu nedenle gelecek birkaç yazımda bu türden dikkatimi çeken filmleri kaleme alacağım. Roman Polanski’den, Rosemary’nin bebeği ile devam edeceğiz.

3 thoughts on “Korku Filmleri ve Alt Kategorileri

  • Hatice

    Yazınız icin tesekkürler .Korku filmlerini türleri hakkinda bumca detayı bilmiyordum dogrusu .Sanatsal acidan degerlendirdiginiz korku filmleri yazınızı okumak isterim.
    Sevgiler

    • Abraham kara

      Yine okudum.
      Emege saygı.
      Lakin iş edebiyat olunca terazi hassas tartmalı.çok sathi olmuş. Biraz daha açmalısın. Belki anlatımı benzer cümleler le zenginleştirmelisin.
      Bir çok yerine birkaç filmi daha derinlemesine ve enine işlemek daha verimli olabilirsin. Selamlar.

    • Duygu

      Merhaba ben Duygu, birkaç ay önce Korku Fimleri ve Alt Türleri konusunu kendi korku blogumda ele almıştım. Okumak istersen linke tıklayabilirsin. 😊

Bir cevap yazın

Ziyaretçi