Teknoloji

Oyunculuğun Geleceği BULUT GAMING

Bugün tüm oyuncuların gözü Kasım ayında satışa sunulacak XBOX Series X ve PS5 oyun konsollarında. Güçlü donanımları ve özel oyunlarıyla konsollar asla ölmeyeceklermiş gibi gözüküyorlar. Ama son günlerde deneyimleme fırsatı bulduğum yeni bir teknoloji bence oyunculuğun geleceğini kökten değiştirebilir. Orijinal ismiyle Cloud Gaming Türkçe olarak Bulut Oyun’dan bahsediyorum.

Google Stadia

Cloud Gaming Nedir?

Cloud Gaming, uzak serverlarda güçlü bilgisayarlarda çalışan oyunun size sadece görüntü ve ses olarak gönderilmesi mantığına dayanan bir sistem. Yani oyunun tüm dosyaları size hizmeti sağlayan şirketin sunucularında saklanırken, siz sadece iki tıkla birkaç saniyede onlarca gigabayt boyuttaki oyunları hiçbir yükleme yapmadan oynayabiliyorsunuz. Ve en önemli noktalardan biri de bu hizmete bağlanmak için sadece internete bağlanan bir cihaz yeterli. Bilgisayar, tablet, mobil telefon ya da akıllı televizyon fark etmiyor. İnternete bağlanabildiğiniz her cihazda tüm oyunlara erişebiliyorsunuz.

Benim Deneyimlerim

Öncelikle en başta bu sisteme önyargılı olduğumu söylemem gerek. Binlerce liralık konsolların açarken zorlandığı oyunları cep telefonumda açıp oynayabilme fikri bana fazla uçuk gelmişti. Birkaç oyun dışında gamer bir yapım olmadığı için de bu yeni yaygınlaşmaya başlayan teknolojiyi uzun süre deneme fırsatım olmamıştı. Taa ki salgın dolayısıyla eve tıkılana kadar. GeForce Now ile Cloud Gaming’i deneyimleme imkânım oldu. Watch Dogs 2, CS Go, Witcher 3 gibi steam kütüphanemde olan birkaç oyunu açıp 10 saat kadar oynayarak sistemin artı ve eksilerini görme fırsatı yakaladım.

GeForce Now
Aynı bilgisayarda GeForce Now’da Yüksek ayarlarda – yerleşik grafik donanımında düşük ayarlarda oyun FPS değerleri

İlk İzlenimlerim (Artılar ve Eksiler):

  • Sistem beklentilerimin çok üstünde, oturmuş ve genel olarak stabil çalışıyor.
  • 35 Mbit’lik internete Wi-Fi ile bağlanmama rağmen genellikle kesintisiz bir oyun deneyimi yaşadım.
  • Bilgisayarımda orta ayarlarda anca oynayabileceğim oyunları Ultra ayarlarda yüksek FPS ile oynayabildim.
  • Klasik sistemde 70-80 Gb boyutlu, yüklemesi saatler alan oyunlar birkaç saniyede oynamaya hazırdı.
  • Bu oyunları oynarken bilgisayarımda en ufak kasma, ısınma vs problem yaşamadım.
  • GeForce Now’da yalnızca anlaşmalı oyunlar var, çoğu firma kendi oyununu sadece kendi bulut sisteminde kullanıma açıyor.
  • Yukarıdaki sebepten farklı firmaların oyunlarını oynamak için birkaç farklı servise aynı anda üye olmanız gerekiyor. Örneğin GeForce Now, Google Stadia, PS Now gibi birçok farklı servis var.
  • GeForce Now ücretsiz olarak günde 1 saat oynamanıza izin veriyor fazlası için aylık paketlere üye olmanız gerekmekte.
  • 35 Mbit altındaki hızlarda şu anda çok stabil bir performans vermiyor, 20 Mbit altında oynanamaz dereceye geliyor.
  • Ben gamer olmadığım için çok umursamasam da oyunlarda verdiğiniz komutlar çok ufak bir pingle karşıya ulaşıyor. FPS gibi türlerde bu ufak değer büyük etki yaratabilir.

Final Yorumu

Bulut Gaming; benim gibi arada birkaç saat oyun oynarım kafa dağıtırım ama bilgisayarımda yer kaplamasın diyen biriyseniz biçilmiş kaftan bence. Özellikle düşük donanımlı arkadaşlar için de Ultra ayarlarda oyun oynama imkanını getiriyor. Bu avantajlarıyla özellikle fiber internetin yaygınlaşmasıyla, 5G ve sonra 6G’nin kullanıma girmesiyle tüm oyunculuğun geleceğini Bulut Oyun oluşturacaktır diye düşünüyorum. Bir konsola veya ekran kartına binlerce lira vermektense iyi bir internet bağlantısıyla basit bir iş laptopunuzla bile son grafiklerde oyun oynayabilmek cidden çok büyük bir gelişme. Hatta sadece oyunculuk için de değil, belki gelecekte bir gün yüksek donanım gerektiren örneğin Photoshop, After Effects gibi yazılımları da birkaç tıkla 10 yıllık bilgisayarımızın web tarayıcısında çalıştırabileceğiz.

Bir cevap yazın

Ziyaretçi