Genel

Uzay Görüntüleri Sahte Mi?

Yıllarca Hubble ve diğer uzay teleskoplardan gelen galaksi, yıldız, meteor görüntüleriyle büyülendik. Görüntülerin hepsi sanki birer yağlı boya tablosu gibi evrenin tüm ihtişamını gösteriyordu bize. Peki hiç merak ettiniz mi, evren gerçekten böyle mi gözüküyor?

Özellikle Webb Teleskobundan gelen büyüleyici fotoğraflardan sonra insanların gökyüzüne olan merakı artmış durumda. Webb teleskobu görüntüleri evrendeki kızılötesi ışığı yakalayarak oluşturuyor. Ama kızılötesi ışık bizim görebildiğimiz ışık tayfının dışında. Yani işlenmiş görüntüler göremediğimiz ışığın birer yorumunu oluşturuyor. Aşağıda Webb Teleskopunun yakaladığı orijinal görüntü ve işlenmiş görüntüyü görüyoruz.

Gördüğünüz gibi teleskobun yakaladığı ham görüntü monochrome yani tek renkli. İkinci fotoğraf ise bu görüntünün bir yorumu aslında, orada var olan renklerin nasıl görünebileceğinin belirli algoritmalar kullanarak oluşturulmuş tahmini.

Bilim insanı Joe DePasquale, “İnsanların fikrini değiştirmeye çalıştığım şey, ‘Bir uzay gemisiyle oraya uçup bakabilseydim böyle mi görünürdü?’ noktasına takılıp kalmalarıydı. DePasquale bu durumu bir örnekle açıklıyor: “Bir biyoloğa bir şekilde hücre boyutuna küçülüp korona virüse bakıp bakamayacağınızı sormak gibi.”

Astronomi genellikle görünür ışık tayfıyla yapılmaz, çünkü uzayda aradığımız verilerin çoğu ultraviyole, x-ışınları ve hatta radyo dalgalarıyla bize ulaşır. Yukarıda söylediğim gibi Webb Teleskobu, kızılötesi ışığı görmek için tasarlanmıştır. Bu da onların yakaladığı görüntülerin ham halinde alışkın olduğumuz renklerin olmadığı anlamına geliyor. Bu sayede teleskoplar gözümüzün görebildiğinin çok ötesini görebilen aygıtlar oluyorlar.

Karina Bulutsusu Ham Görüntü

İşlem yapılmamış ham kızılötesi görüntü tam olarak yukarıdaki gibi görünüyor. Siyah arkaplanda beyaz noktalar… Bu haliyle evren çok da ilgi çekici değil gibi. Veri görselleştirme uzmanları var olan ham görüntüdeki gürültüyü minimize ediyorlar, verileri sıkıştırıyorlar ve kızılötesi ışığı belirli algoritmalarla görebildiğimiz renklerle eşleştiriyorlar. Bu işleme ‘temsili renklendirme’ ismi veriliyor.

Uzun kızılötesi ışık mavi ile daha kısa kızılötesi ışık kırmızı ile eşleştiriliyor. Konu hakkında konuşan bir bilim insanı ‘yaptığımız bilim ve sanatın birleşmesi bir nevi’ cümlesi ile açıklıyor durumu. Böylece NASA’nın yayınladığı büyüleyici fotoğraflar çıkmış oluyor ortaya. Ve sonuçta yukarıdaki siyah beyaz görsel aşağıda yer alan fotoğrafa dönüşüyor.

Karina Bulutsusu Renklendirilmiş Görüntü

Son söz olarak evet NASA’nın yayınladığı fotoğraflar aslında birer tahminden meydana geliyor. Ama bilim insanları bu renklerin gerçeğe en yakın renkler olduğunu söylüyorlar. Şimdilik, içimizden biri kendi gidip de bu galaksileri fotoğraflayana kadar bu görüntülerle yetinmek zorundayız.

Hey Ziyaretçi ! Şimdi James Webb Teleskopu hakkındaki tartışmaya katıl ve görüşlerini belirt.

Bir cevap yazın

Ziyaretçi