Genel

James Webb Gözünü Araba Tekeri Galaksisi’ne Dikti

Geçtiğimiz yılın sonunda uzaya fırlatılan şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş teleskop olan James Webb Uzay Teleskopundan evrenin derinliklerine dair yeni fotoğraflar gelmeye devam ediyor. NASA’nın bu hafta yayınladığı son fotoğraf ile Araba Tekeri Gökadası (Cartwhell Galaksisi)’na yakından bakıyoruz.

Yaklaşık 500 milyon ışıkyılı uzaklıktaki gökada, iki farklı galaksinin çarpışmasından oluşmuş. Sculptor takımyıldızında bulunan Araba Tekeri Galaksisi oldukça nadir gözlemlenen halka(ring) galaksilerden. Webb projesinde görev alan bilim insanı Klaus Pontoppidan:

“Cartwheel galaksisinin bu yeni görüntüsü, şiddetli galaktik çarpışmaların yeni yıldız doğumlarını nasıl tetiklediğinin harika bir örneği.  Bu, erken evrendeki galaksilerin oluşumunu daha iyi anlamamızı sağlıyor” dedi.

NASA , Araba Tekeri’ni doğuran çarpışmanın “bir taş atıldıktan sonra göletteki dalgalanmalar gibi” çift halkalı bir yapı oluşturduğunu söylüyor. Galaksinin iç çekirdeği sıcak tozdan oluşuyor ve halkanın en parlak kısımlarında devasa genç yıldız kümeleri bulunuyor. Dış halka son 440 milyon yıldır genişlemekte ve dış halka kendisini çevreleyen gaza çarparken yol boyunca yıldız oluşumunu tetiklemektedir.

Sol James Webb – Sağ Hubble

Aslında bu görüntü galaksinin elimize ulaşan ilk görüntüsü değil. Daha önce de Hubble aynı galaksiyi görüntülemişti fakat yeni teleskopun kızılötesi kabiliyetleri uzay tozunun gizlediği detaylara ulaşmamızı sağlıyor. Yukarıda iki teleskopun çektiği fotoğrafların farklarını görebilirsiniz.

James Webb göreve başlayalı daha birkaç ay olmasına rağmen şimdiden araştırmacılara çok önemli veriler iletti. Teleskopun, evrenin oluşumuna ve uzayda yaşamın varlığına dair araştırmalara yardımcı olması bekleniyor.

Hey Ziyaretçi ! Şimdi Odalar’da James Webb Uzay Teleskopu hakkındaki tartışmaya katıl ve görüşlerini belirt.

Bir cevap yazın

Ziyaretçi