Genel

Venüs’te Yaşam İddiaları Aldatmaca Mı?

Evrenin en ücra köşelerinde yaşamın izini arayan bilim insanları, hiç beklenmedik bir şekilde yaşama dair büyük bir işareti hemen dibimizde Venüs’te bulmuştu. Kraliyet Astronomi Cemiyetinden Jane S. Greaves ve ekibitarafından yayınlanan makalede 450 Derecelik yüzey sıcaklığına sahip gezegenin atmosferinde yüksek oranda Fosfin bulunduğunu açıklanmıştı. Fosfin ise çoğu araştırmacıya göre yaşamın büyük kanıtlarından biri olarak görülüyor.

Biz Venüs atmosferinde Fosfin üreten uzaylı bakterilerin hayalini kurarken bugün yayınlanan bir karşı makale hayallerimizi suya düşürecek gibi gözüküyor.

Leiden Üniversitesi‘nden Ignas Snellen tarafından yürütülen yeni araştırmaya göre, geçtiğimiz ay yayınlanan araştırma dayanaksız bir fanteziden ibaret olabilir. Henüz hakemler tarafından incelenmeyen bu makaleye göre, Venüs’te Fosfin bulunduğuna dair herhangi bir istatiksel kanıt yok!

Snellen ve ekibi, geçen ayki araştırmada da kullanılan ALMA teleskobu tarafından toplanan verilerini baz aldı. Greaves’in kullandığı metotla bu verileri inceleyen Snellen, Kraliyet Astronomi Cemiyeti tarafından bildirilen sonuçları doğrulayan bir kanıta ulaşamadı.

Geçen ay yayınlanan makaleye göre Venüs atmosferinde muhtemel yaşam döngüsü

Çalışmayı yapan Snellen ve ekibi, Greaves ekibinin spektral verileri incelemek için kullandığı prosedürün “yanlış” olduğunu ve bunun “yapay” yüksek sinyal-gürültü oranıyla sonuçlandığını söyledi.

Aslında sinyal-gürültü karışması astronomide çok sık karşılaşılan bir sorun. Dünyadaki hemen her şey teleskopların verilerine etki edebiliyor. Gözlemevindeki bir mikrodalga fırın bile bu sonuçlarda dramatik bozukluklara sebep olabiliyor. İşte tam bu noktada Snellen, Greaves’in kullandığı yöntemin, gürültünün sebep olabileceği etkileri gözden geçirmeden yayınlandığını iddia ediyor. Onlara göre Venüs’ten Fosfin’e ait dalgaların tespit edilmesi sadece bir yanılsamadan ibaret. Hatta bu şekilde birçok farklı bileşik için de ‘yanlış pozitif’ sonucu alacaklarını iddia ediyorlar. Yani Snellen’e göre, bu yöntem ile eğer biraz uğraşırsak Venüs’te su bile bulabiliriz.

Tabi bu karşı makale hala hakemler tarafından incelenmiş değil. Ayrıca ilk makaleyi yayınlayan Greaves ve ekibinin de bu iddialara cevapları olacaktır. Zaten bilimin en büyük özelliklerinden biri de eleştirilebilir ve değiştirilebilir olması. Venüs’ün atmosferinde gerçekten uzaylı bakterilerin olup olmadığını ise bize zaman ve yeni araştırmalar gösterecek.

Bir cevap yazın

Ziyaretçi