DiziFilm

Die Hard (1988) Film İnceleme

Friends, How I Met Your Mother, Brooklyn 99 gibi popüler bir çok sit-comda ‘Die Hard’ alıntılarına rastlamışsınızdır. Benim gibi ilk filmi izlemeyi bu zamana kadar ertelediyseniz, bu yazı sizi yeterince teşvik edecektir.

Friends

Filmin kadrosunda Bruce Wills (John McClane), Alan Rickman (Hans Gruber) gibi hepimizin iyi tanıdığı oyuncular var; ancak o yıllarda Bruce Wills ve Alan Rickman günümüzdeki kadar popüler değildi. Harry Potter‘daki taş kalpli profesörümüz henüz büyük projelerde yer almamıştı. Bruce Wills ise gözüpek John McClane’e kadar komedilerde boy gösterdiğinden, bu role eski Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger düşünülmüştü.

Filmin 141 milyon dolar hasılatı ve 4 Oscar adaylığının yanı sıra bir çok ilginç özelliği mevcut. Filmdeki terörist grup Almanlardan oluşmaktadır, bu durum Almaları pek hoşnut etmemiş olacak ki, filmin Alman versiyonunda bazı değişiklikler yapılmıştır: Hans ismi Jack , Karl ismi ise Charli olmuştur. Hans Gruber’ın adını zikrettiği Rote Army Fraktion diye bahsedilen terörist grup o yıllarda Almanya’nın politik bir problemi olması nedeniyle filmden çıkarılmıştır.Hans Gruber (Alan Rickman) İngiliz , John McClean (Bruce Wills) ise Batı Almanya doğumludur. Hans Gruber ile John McClean’in karşılaştıkları sahne tamamen doğaçlama çekilmiştir. ‘Die Hard’ ismi çevirilmesi zor bir isim gibi gelmeyebilir; fakat birçok ülke kendi diline çevirirken sıkıntılar yaşamıştır.Filmin adı Almancaya ‘Stirb Langsam’ , İspanyolcaya ‘Crystal Jungle’ ve Lehçeye ‘The Glass Trap’ olarak çevirilmiştir.

Bu sahnede camların üzerinden koşmak zorunda kalan Bruce Wills’e şeffaf özel ayakkabılar giydirilmiştir.

Filmin Konusuna Gelince

John McClean arasının bozuk olduğu karısına Noel sürprizi yapmak için Nakatomi binasına gider. Şirket partisini basan teröristler ise her şeyi titizlikle hesaplamışlardır. Ama bir şeyden habersizdirler: John McClean…

Filmle ilgili beğendiğim bir çok öğe mevcut: Öncelikle filme dahil olan her karakter, filmin akışında unutulmamış ve kendi hikayelerini tamamlamıştır. Filmin başındaki siyahi çocuğun arabasını filmin sonunda kullanması ve devriye polisinin silah kullanmama hikayesi filmin güzel ayrıntılarındandır. Aksiyon-Komedi ayarının çok güzel ayarlandığı filmlerin başarılı bir örneğidir. Günümüzde bir çok film bu ayarı tutturamayıp, seyirciye ‘Biraz abartı olmamış mı?’ diye düşündürüyor. Filmdeki patlama sahneleri askeri uzmanlardan yardım alınarak gerçeğine en yakın şekilde çekilmeye çalışılmıştır. İzlerken bu gerçeklik hissine heyecanla varıyorsunuz. Son olarak film, Noel zamanında geçmesi nedeniyle Noel filmleri kategorisine alınmalı mı, yoksa alınmamalı mı tartışmaları olmuştur. Peki siz sevgili okurlarımız bu konuda ne düşüyorsunuz?

One thought on “Die Hard (1988) Film İnceleme

Bir cevap yazın

Ziyaretçi